Kök hücreden üretilen kıkırdak nakli
MKÜ, kök hücreden üretilen kıkırdak nakli yapmaya hazırlanıyor.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, kan hastalarının artık tedavi için Adana veya Gaziantep gibi illere gitmesine gerek kalmadığını söyledi.
MKÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Aferez (Kan temizleme) ünitesinin kurulduğu müjdesini veren Rektör Canda, “Bu sistem hastanın kanında bulunan ve çeşitli hastalıklara sebep olan zararlı maddelerin uzaklaştırılması veya azaltılması amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.” dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi’nin Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Naim Yeldan MKÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Şerefettin Canda ve Başhekim Prof. Dr. Hasan Kaya ile görüştü.
Çukurova Üniversitesi’nden sonra Akdeniz Bölgesi’nde Aferez (Kan Temizleme) ünitesi oluşturan ikinci hastane olduklarını kaydeden Rektör Prof. Dr. Canda, “Bu ünitede Kaskat Filtrasyon Sistemini ve Kolon ile Immunoadsorbsiyon Sistemi’ni hayata geçirdik. Artık genetik kolestrol düşürülmesi, nörolojik vakalar, kan grubu uyumsuz gebelikler, böbrek rahatsızlığından dolayı kanda oluşan bazı zararlı minarellerin uzaklaştırılması, A,B ve 0 kan grubu uyumsuz böbrek nakli öncesinde ve sonrasında oluşan antikorların uzaklaşması, romatizmal hastalıklarda hareket engeli sağlayan minarellerin kandan temizlenmesi gibi durumlarda hastanemiz hizmet vermeye başladı. Hatay’ın yanısıra çevre illerden hatta komşu ülkelerden gelecek hastalara hizmet verebilecek konuma geldik. Hatay’a gelen hastalar burada harcayacak ve esnafımız da bundan faydalanacak. Hatay’da böyle bir sistemi kurarak bölgemizde bu tedavileri yapabilen ikinci hastane olmanın gururunu yaşıyoruz. Sistemin pahalı olmasına rağmen tedavi giderleri SGK tarafından karşılanıyor.” şeklinde konuştu.
Hastanelerinin henüz kuruluş aşamasında olmasına rağmen teknolojinin tüm yeniliklerini kullanmayı hedeflediklerini belirten MKÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasan Kaya ise, “Hastanemiz henüz tam kapasite çalışmaya başlamadı. Aferez Ünitesi’nde kurulan Kaskat Filtrasyon Sistemi’nin yanı sıra kök hücreden kıkırdak doku nakli ameliyatlarını da yapacağız. Hastanın kanından alınan kök hücrelerden üretilen kıkırdak doku tekrar hastaya nakledilecek. Yani hastanın yedek parçası hastadan üretilecek. Vücudunuzda platin veya benzeri maddelerden yapılmış herhangi bir aksam olmayacak. Bu tedavi yönteminin çalışmalarına da başladığımızın müjdesini verebilirim.” dedi.
Sağlık sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten MÜSAİD Adana Şubesi Başkan Yardımcısı Naim Yeldan da “Üniversite yönetiminin yeniliklere açık olması memnuniyet verici. Hataylı hastaların faydalanabileceği ileri teknolojiye sahip bir hastanenin oluşturulması için tüm imkanlarını seferber eden Rektör Prof. Dr. Şerefettin Canda’yı yürekten kutluyorum. Sağlık sektörünü yakından tanıyan bir işadamı olarak bize düşen katkı neyse koymaya hazırız.” şeklinde konuştu.
KAYNAK : veteknoloji